
افسردگی در سالمندان: علل و درمان
افسردگی در سالمندان
افسردگی در سالمندان زمانی خود را نشان میدهد که شما به عنوان فرزندان آن سالمندان با مشکلاتی برای برقراری ارتباط با آنها روبرو خواهید شد. زیرا این افراد در زمانی که بیشترین نیاز را به شما دارند، ناخواسته گوشه گیر میشوند. با این حال، افسردگی در سالمندان در برخی موارد مورد توجه قرار نگرفته و درمان نمیشود، زیرا این باور اشتباه در برخی از افراد شکل گرفته است که بخشی طبیعی از پیری، افسردگی است. در واقع، افسردگی در سالمندان می تواند عواقب شدیدی از جمله کاهش عملکرد ذهنی و جسمی، کاهش کیفیت زندگی و افزایش خطر خودکشی داشته باشد و به همین جهت شناخت علائم و نشانه های افسردگی در افراد مسن و جستجوی درمان مناسب برای بهبود سلامت و رفاه کلی آنها ضروری است. فراموش نکنید که افسردگی در بزرگسالان میتواند کیفیت زندگی آنها را کاهش دهد و ریسک عوارض را بالا ببرد.
علت افسردگی سالمندان
موارد زیادی وجود دارد که ممکن است موجب ایجاد و یا تشدید بیماری افسردگی در افراد سالخورده شوند. برای برخی افراد در دوران پیری، تغییراتی در مغز میتواند بر خلق و خوی آنها تأثیر بگذارد و منجر به افسردگی گردد. برخی دیگر ممکن است پس از یک رویداد مهم زندگی، مانند تشخیص یک بیماری خاص یا مرگ یکی از عزیزان، افسردگی را تجربه کنند.
گاهی اوقات، کسانی که تحت استرس زیادی هستند (به ویژه افرادی که از عزیزان مبتلا به بیماری یا ناتوانیهای لاعلاج مراقبت میکنند) دچار بیماری دپرشن خواهند شد. احتمال دارد برخی از سالمندان بدون هیچ دلیل روشنی افسرده شوند. تحقیقات نشان داده است که عوامل زیر با خطر افسردگی مرتبط هستند، اما لزوماً باعث افسردگی نمیشوند. این عوامل عبارتاند از:
شرایط خاص پزشکی، مانند سکته مغزی یا سرطان
ژنها: افرادی که سابقه خانوادگی افسردگی دارند ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند
استرس و اضطراب (در سالمندان استرس و اضطراب مرتبط با فرزندان)
مشکلات خواب در سالمندان
انزوای اجتماعی و تنهایی
فقدان ورزش یا فعالیت بدنی
محدودیتهای حرکتی که فعالیتهای زندگی روزمره را دشوار میکند
اعتیاد به مواد مخدر و یا اعتیاد به مواد الکلی زیان آور
ابتلا به بیماری و ضعف و ناتوانی
عوارض برخی از داروهای خاص یا ترکیبی از داروها
تحمل دردهای شدید
زوال عقل
سوابق جراحیهای سنگین که دوران نقاهت طولانی دارند
بیهدف بودن سالمند و عدم برنامهریزی برای سرگرمی و فعالیت
مشکلات مالی
عدم اعتمادبهنفس و عزتنفس
مرگ عزیزان، دوستان و فامیل
انواع افسردگی سالمندان
چندین نوع افسردگی در سالمندان رایج است که در این بخش به معرفی و بررسی هر یک می پردازیم.
افسردگی اساسی
علائمی که در این نوع افسردگی در سالمندان مشاهده می شوند حداقل به مدت دو هفته طول می کشند، بروز این افسردگی در سالمندان موجب کاهش توانایی های سالمندان برای انجام امور روزمره شان می شود.
افسردگی مداوم (افسرده خویی)
در این نوع از افسردگی سالمند حداقل به مدت دو سال علائم افسردگی را از خود نشان داده است، شدت این نوع افسردگی کمتر از افسردگی اساسی است و اغلب سالمندان مبتلا به این اختلال می توانند امور روزمره شان را انجام دهند.
افسردگی ناشی از مصرف دارو یا مواد
این نوع از افسردگی با مصرف برخی از داروهای مسکن، الکل، مواد مخدر و… ارتباط دارد و سالمند را درگیر می کند.
افسردگی ناشی از ابتلا به بیماری های حاد
زمانی که سالمندان به بیماری های حادی همچون انواع سرطان و یا بیماری های قلبی مبتلا می شوند، دچار این نوع افسردگی خواهند شد.
افسردگی فصلی
افسردگی پس از یائسگی
افسردگی سایکوز
افسردگی سایکوتیک
علائم و نشانه های افسردگی سالمندان
درحالی که علائم و نشانه های افسردگی در سالمندان می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، برخی از شاخص های رایج وجود دارد که افراد باید از آنها آگاه باشند.
یکی از قابل توجه ترین و جدی ترین نشانه های افسردگی در سالمندان از دست دادن علاقه به فعالیت هایی است که قبلاً از آنها لذت می بردند که می تواند شامل سرگرمی ها، معاشرت با دوستان و خانواده و حتی فعالیت های اولیه مراقبت از خود مانند حمام کردن و لباس پوشیدن باشد. علائم دیگر ممکن است شامل احساس ناامیدی، کاهش سطح انرژی و تغییر در الگوهای خواب یا اشتها باشد.
یکی دیگر از شاخص های کلیدی افسردگی در سالمندان، درد فیزیکی است که نمی توان آن را به یک آسیب یا بیماری خاص نسبت داد. کسانی که از افسردگی رنج می برند ممکن است سردرد، درد مفاصل یا مشکلات گوارشی را در کنار سایر علائم فیزیکی تجربه کنند.
علاوه بر علائم جسمی و عاطفی، افسردگی در سالمندان می تواند در تغییرات رفتاری نیز ظاهر شود که شامل افزایش تحریک پذیری یا بی قراری، یا کناره گیری از موقعیت های اجتماعی باشد. افسردگی همچنین می تواند تمرکز یا به خاطر سپردن چیزها را برای سالمندان دشوار کند، که می تواند منجر به ناامیدی بیشتر و احساس درماندگی شود.
پیشگیری از افسردگی سالمندان
بهترین کار برای جلوگیری از ابتلا به افسردگی در سالمندان انجام فعالیتهای ورزشی، برقراری ارتباط با دیگران و دوری از انزوا است.
با انجام موارد زیر میتوانید از افسردگی افراد مسن پیشگیری نمایید:
تشویق و همراهی فرد به شرکت در فعالیتهای اجتماعی.
فراهم کردن بستر برای انجام فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی و یوگا
همراهی سالمند افسرده برای قدمزدن و یا استراحتکردن زیر نور خورشید.
انتخاب یک کار سرگرمکننده که فرد افسرده به انجام آن علاقهمند است و از عهده انجام آن برمیآید.
پیروی از یک سبک تغذیه سالم.
خواب کافی.
انجام چکاپهای دورهای سالمند و مراجعه به پزشک.
درمان افسردگی سالمندان
روشهای مختلف درمانی برای افسردگی سالمندان به صورت زیر است.
رواندرمانی افسردگی سالمندان
با کمک مشاوره یا گفتگو درمانی فرد میتواند احساسات، افکار و رفتار مضر را شناسایی و آنها را تغییر دهد. این کار توسط متخصصین سلامت روان مثل روانشناس، مددکار اجتماعی بالینی، روانپزشک، یا سایر متخصصان بهداشت روان انجام میشود. نمونههایی از رویکردهای درمانی برای افسردگی در سالمندان عبارتاند از درمان شناختی-رفتاری (CBT) و رواندرمانی بین فردی (IPT).
درمان دارویی افسردگی در سالمندان
درمان دارویی افسردگی در سالمندان معمولاً شامل استفاده از داروهای ضد افسردگی است. اما پزشک قبل از تجویز هر دارویی، عوامل خاصی مانند سن بیمار، شرایط پزشکی موجود، تداخلات دارویی و عوارض جانبی احتمالی را در نظر میگیرد.
برخی از داروهای ضد افسردگی که معمولاً برای افراد مسن تجویز میشوند شامل مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) مانند قرص سرترالین، قرص فلوکستین و پاروکستین، و مهارکنندههای بازجذب سروتونین-نوراپینفرین (SNRIs) مانند ونلافاکسین و دولوکستین هستند. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs)، از جمله آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرند، اگرچه عوارض جانبی بیشتری دارند.
سایر داروها، مانند داروهای ضد روان پریشی غیر معمول، ممکن است در مواردی که علائم همزمان بیقراری یا روان پریشی وجود دارد، استفاده شوند. با این حال، استفاده از این داروها به دلیل عوارض جانبی احتمالی آنها باید محدود شود. برای سالمندان ضروری است که در حین مصرف داروهای ضد افسردگی تحت نظارت دقیق پزشک قرار گیرند زیرا آنها اغلب در برابر عوارض جانبی این داروها آسیب پذیرتر هستند. همچنین ممکن است برای دستیابی به پاسخ های درمانی به دوزهای کمتر یا دوره های درمانی طولانی تری نیاز داشته باشند.
مراقبت از سالمند مبتلا به افسردگی
در ادامه بحث درمان درمان افسردگی در سالمندان، قصد داریم به مراقبت از سالمند مبتلا به افسردگی بپردازیم. دپرشن یک وضعیت پزشکی است که نیاز به مداخله پزشکی دارد. در حالی که خانواده و دوستان میتوانند با ارائه حمایت در روند درمان کمک کنند، اما نمیتوانند افسردگی فرد را درمان کنند. به عنوان یک دوست یا عضو خانواده یک فرد مبتلا به افسردگی، چند کار وجود دارد که میتوانید انجام دهید، این کارها عبارتاند از:
فرد را تشویق کنید که به دنبال درمان پزشکی باشد و به برنامه درمانی که پزشک تجویز میکند پایبند بماند.
به تنظیم قرارهای پزشکی یا همراهی فرد جهت مراجعه به مطب پزشک یا یک گروه پشتیبانی کمک کنید.
در فعالیتهایی که فرد دوست دارد آنها را انجام دهد شرکت نمایید.
او را در فعالیتهای بدنی همراهی کنید. فعالیت بدنی میتواند برای تقویت خلق و خوی عالی باشد.
حمایت دوستان و خانواده از سالمند افسرده
حمایت دوستان و خانواده از سالمند افسرده می تواند نقش مهمی در بهبودی او داشته باشد. در این وضعیت خانواده و دوستان فرد بیمار میتوانند با حمایت از او در روند بهبود افسردگی نقش مهمی داشته باشند.
اگر شما در خانواده خود فردی مسن مبتلا به افسردگی دارید بهتر است که برای حمایت از او نکات زیر را بادقت بخوانید و انجام دهید.
– اولین قدم، تشویق فرد افسرده به درمان بیماری است. به او بگویید که در طی روند درمان با او همراه هستید.
یکی از مهمترین کارهایی میتوانید برای حمایت از سالمند افسرده انجام دهید این است که به او گوش دهید. او را قضاوت نکنید و به او اجازه دهید احساسات خود را بیان کند.
به سالمند دچار افسردگی یادآوری کنید که او را دوست دارید، به او اهمیت میدهید و برایتان چقدر عزیز و مهم است. بیان این احساسات کمک کند تا سالمند احساس تنهایی و انزوا نکند.
سالمندانی که از افسردگی رنج میبرند، ممکن است از تعامل اجتماعی اجتناب کنند. او را تشویق کنید تا با دوستان و خانواده خود وقت بگذراند و به فعالیتهای اجتماعی بپردازد.
سالمند گرفتار افسردگی ممکن است در انجام امور روزمره مانند آشپزی، نظافت، یا خرید کردن با مشکل روبرو شود، به او کمک کنید تا از پس آنها برآید.
برای عبور از دوران افسردگی سالمندتان صبور باشید. بهبودی از افسردگی زمانبر است.به سالمند عزیز کمک کنید تا در مسیر بهبودی خود قدم بردارد.
_________________________________________________________
مقالات دیگر



