.jpg)
بیخوابی یک اختلال رایج است که باعث میشود به سختی به خواب بروید
انواع بیخوابی
بیخوابی میتواند به صورت اپیزودیک، مزمن یا عودشونده دستهبندی شود. نوعی از بیخوابی که بین یک تا سه ماه طول بکشد، «بیخوابی اپیزودیک» یا «بیخوابی موقعیتی» است. اگر علائم بیشتر از سه ماه ادامه داشته باشد، «بیخوابی مزمن» رخ میدهد. چنانچه ۲ اپیزود بیخوابی در فاصله یک سال اتفاق بیفتد، مشکل به عنوان «بیخوابی عودشونده» در نظر گرفته میشود.
بیخوابی موقعیتی از چند روز تا چند هفته طول میکشد و اغلب وابسته به اتفاقات زندگی یا تغییرات سریع در برنامه استراحت است. این نوع بیخوابی معمولا با فروکش کردن اتفاقات ذکرشده برطرف میشود.
علائم بیخوابی
معیار تشخیص بیخوابی شامل مشکل در به خواب رفتن یا حفظ خواب، زود بیدار شدن و ناتوانی در بازگشت به رختخواب است. این مشکلات باعث اضطراب و اختلال قابلتوجه در چند حوزه عملکردی فرد از جمله حوزههای اجتماعی، تحصیلی، رفتاری و شغلی میشوند.
در صورتی که این علائم را تجربه کردید، شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص مغز و اعصاب آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص مغز و اعصاب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
علت بیخوابی
بیخوابی در بین زنان شایعتر از مردان است. عوامل زیر هم میتوانند احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش دهند:
بالا رفتن سن
داشتن سابقه افسردگی
شیفت کاری
سفر با هواپیما
اضطراب
استرس
غم و اندوه
هیجان شدید
نامناسب بودن محیط، مانند خوابیدن در اتاق یا تختخواب نامناسب
استفاده از نیکوتین، کافئین یا الکل
غذا خوردن بلافاصله قبل از خواب
قطع مصرف داروها
مصرف داروهای جدید
تغییر در داروهای مصرفی
قرار داشتن در معرض نور
خوابیدن بیش از حد در طول روز
فعالیت فیزیکی یا فکری بیش از حد در تختخواب
تیروئید پرکار
بیماریهای مختلکننده تنفس
آرتروز یا سایر بیماریهای مزمن
سوزش سر دل یا سایر بیماریهای گوارشی
سکته مغزی
سندرم پای بیقرار
یائسگی
رفلاکس و بی خوابی
بی خوابی باعث چه میشود؟ ریفلاکس اسید معده منجر به مشکل در به خواب رفتن یا اختلال در خواب میشود. مدیریت محرکهای ریفلاکس، انتخاب داروهای مناسب و مشورت با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی میتواند به رفع علائم کمبود خواب کمک کند.
دیابت و بی خوابی
چرا خوابم میاد ولی خوابم نمیبره؟ سطح قند خون بالا، تکرر ادرار، نوروپاتی و عوامل دیگر در بیماری دیابت خواب را مختل میکنند. مدیریت سطح قند خون، میتواند به بهبود خواب و مدیریت کلی دیابت کمک کند.
بی خوابی شبانه در سالمندان
طبق تحقیقات سال ۲۰۱۹، تا ۷۵ درصد از افراد مسن برخی از علائم بیخوابی را تجربه میکنند. چند عامل مختلف با بیخوابی سالمندان مرتبط است. این عوامل اثر همافزایی داشته و عملکردی شبیه دومینو دارند:
تغییرات مرتبط با سن در ریتمهای شبانهروزیِ مسئول چرخه خواب و بیداری اثر گذاشته و به خواب رفتن یا در خواب ماندن را سختتر میکند.
افراد بازنشسته ممکن است دیگر برنامه روزانه ثابتی نداشته باشند یا تعامل اجتماعی منظمی نداشته باشند. هر دوی اینها میتواند به بیخوابی کمک کند.
انزوای اجتماعی میتواند به تنهایی کمک کند و شانس سالمندان را برای تجربه افسردگی افزایش دهد، که خود میتواند خطر مشکلات خواب را نیز افزایش دهد.
مشکلات سلامتی مرتبط با افزایش سن، از جمله درد مزمن نیز میتواند بر خواب تاثیر بگذارد.
وقتی شبها سالمندان به اندازه کافی نخوابند، ممکن است در طول روز احساس خواب آلودگی و خستگی کنند. در نتیجه ممکن است تمایل بیشتری به چرت زدن داشته باشند که به چرخه بیخوابی دامن میزند.
بی خوابی شبانه و افسردگی
شواهد حاکی از ارتباط نزدیک بین بیخوابی و افسردگی است. علاوه بر این، مشکلات خواب – از جمله بیخوابی – از علائم اصلی افسردگی هستند. اما خبر خوب این است که درمانهای یکسان اغلب هم به افسردگی و هم به بیخوابی کمک میکنند.
رایج ترین درمانها عبارتند از:
رفتار درمانی شناختی) (CBT
داروهای ضد افسردگی
تغییرات سبک زندگی، از جمله بهبود عادات خواب، ورزش منظم و مدیتیشن
عوارض بی خوابی شبانه
وقتی به اندازه کافی نخوابید، مغز شما فرصتی برای استراحت پیدا نمیکند. بنابراین در انجام وظایف خود با اختلال روبرو میشود.
بیخوابی شبانه مزمن میتواند اثرات جدیتری برای سلامتی داشته باشد. از جمله اینکه شانس ابتلا به موارد زیر را زیاد میکند:
اضطراب
افسردگی
سکته
حملات آسم
تشنج
عملکرد سیستم ایمنی ضعیف شده
چاقی
دیابت
فشار خون بالا
بیماری قلبی
تغییرات سبک زندگی و درمانهای خانگی اغلب میتواند به مدیریت علائم بیخوابی کمک کند.
روشهایی که باید امتحان کنید عبارتند از:
خوراکیهای کمک کننده به خواب: قبل از خواب شیر گرم با کمی گلاب، چای گیاهی سنبل الطیب را امتحان کنید. عطرهای آرامش بخش مانند اسطوخودوس نیز ممکن است فوایدی داشته باشند.
مدیکیشن: این تکنیک به ارتقاء آگاهی و آرامش در لحظه حال کمک میکند. مدیکیشن فقط به بهبود کیفیت خواب کمک نمیکند، بلکه میتواند به تسکین استرس، اضطراب و درد کمک کند – که هر یک از آنها ممکن است منجر به بیخوابی شوند.
طب سوزنی: بسیاری از مردم این تکنیک طب سنتی چینی را که شامل سوزنهای نازکی است که در نقاط فشار در سراسر بدن وارد میشود، برای کاهش علائم بیخوابی مفید میدانند.